1,5 meter samenleving door Corona; hoe nu verder?

Nu de ergste periode van de Coronacrisis erop lijkt te zitten, moeten we vooruit gaan kijken naar hoe we alle werkzaamheden weer op kunnen pakken in de nieuwe 1,5 meter samenleving. Iedereen krijgt namelijk te maken met de gevolgen van de richtlijnen, bewust of onbewust. ‘Even naar kantoor’ of naar grote winkelcentra heeft nu een andere betekenis en ons gedrag zal daar dus op aangepast moeten worden. Om deze overgang soepel te laten verlopen, hebben wij meegedacht over oplossingen, eventuele diensten en tips die wij kunnen bieden om het nieuwe leven vorm te geven.

 

Liften

 

Aandachtspunt 1: Capaciteit in de lift

Er is de laatste tijd al veel gezegd over de capaciteit van een lift. Vaak wordt er geadviseerd om in een ‘standaard’ lift (1000 kg) 2 mensen toe te laten. Echter, met dit hefvermogen kunnen er nog steeds meerdere problemen ontstaan. Bij het in- en uitstappen van de lift moeten de twee personen bijvoorbeeld toch langs elkaar om op de juiste verdieping uit te stappen.

In het algemeen is het advies om met niet meer dan 2 personen (soms zelfs maar 1 persoon) in de lift te staan. Dit is doordat het een afgesloten ruimte is en doordat de afstand, ook in de grotere liften, niet gegarandeerd kan worden. Daarnaast is het mogelijk als de lift een weeginrichting heeft, om het terug te schroeven naar het gewicht van maximaal 2 personen. Mochten er dan toch 3 mensen plaats nemen in de installatie, vertrekt de installatie niet tot iemand de lift verlaten heeft. Wees bewust van jouw eigen situatie, want deze kan uiteraard verschillen qua mogelijkheden.

 

Capaciteitsberekeningen

Er zijn verschillende manieren om de bovengenoemde capaciteit te kunnen waarborgen. Dit is allemaal gerelateerd aan de ‘people flow’ in het gebouw. Door middel van capaciteitsberekeningen kan er gekeken worden hoe efficiënt er mensen vervoerd kunnen worden in het gebouw, ten opzichte van de maximale bezetting van het pand. Hierin is het ook belangrijk om niet alleen naar de lift zelf te kijken maar ook om de liftlobby in gedachte te houden, aangezien hier ook 1,5 meter afstand moet kunnen worden gehouden terwijl de mensen wachten. Ook deze plek zou afgezet kunnen worden met looplijnen, afstand stickers of overige maatregelen. DLR en/of Eurlicon kan jou hierbij ondersteunen om het maximale resultaat in jouw situatie te garanderen! Mocht je vragen hebben, neem dan contact met ons op en dan kunnen we specifiek advies geven voor jouw situatie!

 

Aandachtspunt 2: aanraken van het bedieningspaneel

De metalen oppervlaktes en bedieningspanelen zijn een bron van bacteriën in deze tijd. Daarom wordt er geadviseerd om deze knoppen en/of oppervlaktes zo min mogelijk aan te raken met je handen. Wij hebben daarom een sleutelhanger ontworpen, die je kan gebruiken om de juiste verdieping in te voeren zonder direct contact te hebben. Deze styluspen is zo ontworpen dat het ook werkzaam is op bedieningspanelen die zijn voorzien van een touchscreen. Het handige van deze pen is dat je hem aan je sleutelbos kan hangen, op elke tablet kan gebruiken en hij is voorzien van een balpen. Onze klanten ontvangen allemaal deze sleutelhanger.

Wil jij er ook graag 1 ontvangen of heb je er reeds 1 ontvangen en wil je er meer voor je collega’s of gezin ontvangen? Laat het ons dan weten!

Andere mogelijkheden zijn bestemmingsbesturing, voetpedalen of Elevator call systemen die via je telefoon te besturen zijn. Dit zijn grotere investeringen, maar wel de nieuwste technologieën, waar jouw gebouw de aankomende jaren mee vooruit kan.


Aandachtspunt 3: maak het visueel

Nu de samenleving alles weer langzaam oppakt, worden mensen minder bewust van de regels die nog steeds in panden gelden. Waarschuwingsstickers voor de liften die attenderen op hoeveel personen de lift in mogen stappen, maar ook dat mensen met hun gezicht naar de muren moeten staan in de lift, zorgen voor een geheugensteuntje voor alle werknemers en/of bezoekers. Ook zijn er vloerstickers mogelijk voor zowel liften als roltrappen die de plekken aangeven waar de personen plaats mogen nemen. DLR Eurlicon kan deze stickers voor jouw kantoorpand leveren en plaatsen waar mogelijk.

Let op; als je gebruik wil maken van stickers, maak dan gebruik van een gespecialiseerd bedrijf of laat je adviseren over het materiaal van de stickers. Is dit niet het geval, dan kunnen er problemen ontstaan met struikelgevaar of beschadigingen aan de installaties.

 

Roltrappen

Naast dat er in afgesloten ruimtes uitdagingen zijn, zoals bij liften, heeft ook een roltrap in een open ruimte een aantal aandachtspunten.

 

Aandachtspunt 1: Afstand houden

Ook bij roltrappen en hellingbanen moet er 1,5 meter afstand worden gehouden. Dit houdt in dat er minimaal 4 treden tussen de personen op de roltrap moet zitten. Dit is de exacte afstand die gewaarborgd moet worden om directe besmetting te voorkomen.

 

Aandachtspunt 2: Let op de leuningband

Verder is de leuningband mogelijk een bron van bacteriën die eenvoudig doorgegeven kunnen worden aan de volgende persoon die de installatie gebruikt. Echter, de leuningband dient wel te allen tijde gebruikt te worden om veilig gebruik te kunnen realiseren. Deze tweestrijd kan voorkomen worden door gebruik te maken van ‘Handrail Sanitizer’. Dit product laat een protectie laag op de leuningband achter door middel van UV LED licht, waardoor de bacteriën gedood worden.

Heb jij nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Bel ons op: 015-256 66 66 of stuur een mail naar info@dlr.nl

DLR Eurlicon heeft ook alle expertise over renovatie of vervanging van roltrappen, gevelinstallaties en dakveiligheid.

Bent u benieuwd en wilt u meer informatie? Neem dan gerust even contact met ons op.