Een spindellift; wanneer is dit de beste keuze?

Steeds vaker wordt onze hulp ingeroepen door eigenaren, winkeliers of gebruikers die problemen hebben met spindelliften. Dit type lift is voordelig in de aanschaf en daarom aantrekkelijk voor veel klanten om snel te laten installeren. Echter, bij gebruik blijkt dat dit type lift niet altijd de juiste keuze is geweest, wat tot vervelende situaties kan leiden.

 

Wat is nou een spindellift?

In sommige reclamefolders wordt gezegd dat spindelliften uitermate geschikt zijn voor allerlei situaties. Dit klopt ook, zolang er niet over het soort en mate van gebruik gesproken wordt. Echter, het is zeer belangrijk dat bij het kiezen van een juiste lift nagedacht wordt over de hoeveelheid ritten die een lift per uur zal maken en wat er vervoerd moet worden.

Een spindellift bestaat in essentie uit een elektromotor en een moer, die langs de spindel draait en zo het platform, vaak in combinatie met een vasthoud besturing, naar boven en beneden laat bewegen. Het grote voordeel van dit type lift is dat er geen machinekamer, liftput of dakopbouw nodig is om te kunnen functioneren. Hierdoor lijkt het een zeer voordelige oplossing voor veel eigenaren om toe te passen in hun gebouw.

Naast het technische aspect ziet een spindellift er tegenwoordig voor een leek uit als een normale lift. Het kan daarom soms verrassend zijn voor gebruikers als ze erin staan, aangezien het plateau los beweegt in de schacht en er dus niet tegen wanden geleund kan worden. Daarnaast beweegt de lift zich voort met een maximale snelheid van 0.15 m/s, terwijl een standaard tractielift al snel 1 m/s aantikt.

 

In welke situaties te gebruiken?

Spindelliften zijn voornamelijk inzetbaar bij winkels waar deze gebruikt worden door mindervaliden of voor gebouwen met weinig stopplaatsen. Voor deze incidentele ritten, is de snelheid en gebruik namelijk minder belangrijk. Ook zien we dit soort liften vaak terugkomen in monumentale panden zoals in Amsterdam waar er niet veel aan de constructie van het pand veranderd mag worden. Hier is dus niet de ruimte om een liftput te creëren en is een spindellift een goede oplossing.

Als de lift echter vaak achter elkaar gebruikt gaat worden, raakt de schroefdraad snel oververhit en is er meer kans op storingen. Daarnaast is het bij spindelliften van belang dat er grondig onderhoud wordt uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de moer goed ingevet blijft om storingen of vertraging te voorkomen.

 

Ons advies 

Al met al is het advies dus om, als de omstandigheden het toelaten, altijd te kiezen voor een ander type lift dan een spindellift om bovenstaande ongemakken te voorkomen. In dat geval kun je kiezen voor een lift met hydraulische- of tractie aandrijving. Wil je weten wat in jouw situatie de beste keuze zou zijn?

Neem dan contact met ons op via info@dlr.nl of bel ons op 015 256 66 66 dan helpen we je graag verder met persoonlijk advies!

DLR Eurlicon heeft ook alle expertise over renovatie of vervanging van roltrappen, gevelinstallaties en dakveiligheid.

Bent u benieuwd en wilt u meer informatie? Neem dan gerust even contact met ons op.